Bordeaux 2011: Château Palmer
La verema més petita des de la llegendària 1961
La collita 2011 romandrà a la nostra memòria com la més precoç de la dècada 2000.
L’any vegetatiu va començar amb una excepcional primavera càlida i seca. La primera conseqüència fou la brostada primerenca de les vinyes. Les primeres flors van aparèixer a les vinyes de Château Palmer a partir del 10 de maig, al menys tres setmanes abans que de costum.
L’absència de precipitacions accentuà l’estrès hídric precoç de les nostres vinyes i constatem alguns casos de caiguda de la flor en les nostres parcel·les de merlot més velles.
El 4 de juny, quan les baies dels gotims ja estaven formades, una pedregada va caure sobre les nostres vinyes i va reduir el potencial qualitatiu de la collita. La pluja que la va acompanyar va permetre, malgrat tot, a la vinya de proveir-se d’aigua abans de l’inici d’un nou període sec que es va estendre fins el 14 de juliol.
Els dies 26 i 27 de juny van ser els dos dies més calorosos de l’any 2011. El termòmetre va arribar fins els 38,8ºC a l’ombra a Margaux. Les joves baies, sensibles en aquest estadi de desenvolupament, van patir aquestes condicions caniculars. Algunes d’elles es van marcir i van acabar per morir. Aquesta “escaldadura” va provocar una nova reducció quantitativa de la collita 2011.
Després d’aquest mes de juny extrem, va aparèixer la pluja a mitjans de juliol i van descendir les temperatures. Mentre els estiuejants es queixaven, els viticultors es fregaven les mans. La vinya es va recuperar. Aquestes precipitacions van ser saludables pel cicle natural de la vinya. El verol es va desenvolupar en molt bones condicions.
Al final del mes d’agost, el sor va reaparèixer i fou el nostre fidel company durant tota la verema. Va començar el 7 de setembre amb la recol·lecta dels merlot més precoços. Les pells eren especialment gruixudes, fet que deixava entreveure un potencial fenòlic molt important, efecte de la suma de les condicions meteorològiques i d’una collita minúscula. El petit verdot i el cabernet sauvignon, la verema del qual acabà el 29 de setembre, confirmà aquesta impressió.
Després de les grans collites 2009 i 2010 amb equilibris únics, el 2011 trobem una constitució més clàssica on l’alcohol no supera els 13,5ºC. Per tant, una clara acidesa i una bona i precisa concentració de tanins, són les garanties d’una formidable capacitat per envellir d’aquesta anyada.
Dates de verema: del 7 al 29 de setembre.
Rendiments: 20,3 hl/ha
