L’anyada 2011 es va desenvolupar com una muntanya russa: va precisar de molt de coratge, calma continguda i alguns moments d’inquietud per arribar finalment al destí; un viatge sense absència d’atracció o interès. L’hivern va ser sec i fresc i la primavera inclús més sec però càlida. Recorden com estàvem de sorpresos pel bon temps i la calor durant la setmana de la degustació en primeur 2010? La floració es desenvolupà en unes condicions ideals a finals de maig, però amb 15 dies d’avançament; tan aviat, que pensàvem que veremaríem a finals d’agost. A finals de juny, vam tenir una punta de calor amb temperatures al voltant dels 40ºC. Afortunadament, al mes de juliol les temperatures van descendir significativament (el mes de juliol més fresc dels darrers 30 anys), el que ens ajudà a salvar la collita. Al mes d’agost va ploure a principis i a final de mes, i entre aquests dos períodes, un temps assolellat i sec. En aquest moment, la gran decisió fou triar l’inici de la verema. A Le Pin, vam veremar el dilluns 12 de setembre i el matí del dia 13, sota un cel blau o assolellat. Per primera vegada el vi es vinificà al nou celler construït per l’arquitecte belga Paul Robbrecht. Les 2,70 hectàrees es van repartir en 7 petites tines d’acer inoxidable de 15 a 45 hectolitres. Aquestes petites tines termo-regulades ens van permetre assolir un nivell de precisió en la selecció parcel·lària mai vista fins la data a Le Pin. L’heterogeneïtat de la verema, provocada per les variacions climatològiques durant l’estiu ens obligà a realitzar una estricta selecció dels raïms. Le Pin 2011 fou vinificat, com sempre, amb una suau extracció i una curta maceració de 2 setmanes. El vi està envellint en bótes de roure noves de Seguin Moreau i Taransaud. En aquest estadi de desenvolupament, destaquem una bella frescor, una bona intensitat d’aromes de fruites vermelles i un gran equilibri entre els tanins, l’alcohol i l’acidesa. Assemblatge: 100% merlot de 5 petites parcel·les contigües. Aclareig i desfullat a la part est de les fileres: del 27 al 29 de juliol. Verema: entre el dilluns 12 i el matí del 13 de setembre. Rendiments: 35 hl/ha