Bordeaux 2011: Primeres impressions per Vila Viniteca
Des de l’anyada 2000 no faltem mai a l’esperada setmana de les degustacions en “primeur” de Bordeus. Durant els cinc dies de visita vam degustar més de 350 vins. Constatàrem que després de dues anyades seguides extraordinàries, arriba l’anyada 2011, que tot i la seva irregularitat ha demostrat ser molt bona en aquells châteaux que s’han esforçat tant a la vinya com al celler. En general, produccions i rendiments més baixos degut a la climatologia i a una selecció més estricta. Grans vins a Sauternes i bons blancs a Pessac-Léognan. Destacables els negres de Saint-Julien i bona regularitat a Pomerol.
SAUTERNES-BARSAC
Château Climens
Després de fer una vertical de les darreres anyades de Climens (des del 2009 al 2005) i del segon vi Cyprès de Climens 2009, vàrem degustar més de deu bótes del futur Château Climens 2011. Cada una corresponia a una data de verema diferent. En aquesta anyada, més precoç que la 2010, van acabar la verema el dia que la van iniciar l’any passat. Finalment se n’obtingueren 14 lots diferents. Acabàrem la visita degustant de bóta el Château Climens 2010, just abans de realitzar l’assemblatge final. Per ells, 2011 és una anyada amb la fruita del 2009 i l’acidesa del 2007.
Château d’Yquem
Enguany, i com ja va succeir l’any passat, el mític Château d’Yquem el degustàrem al Château Cheval Blanc. Les veremes acabades el 5 d’octubre donaren un vi amb una concentració de sucre superior a l’habitual suportada amb una excel·lent acidesa i amb els mateixos nivells que l’anyada 2001. Molt d'extracte i lluminositat. Calidesa i finesa.
Degustació de l’UGCB al Château Kirwan dels vins de Sauternes i Barsac
La Union des Grands Crus de Bordeaux organitzava la degustació de 25 Premiers i Seconds Crus de Sauternes i Barsac al Château Kirwan de Margaux. En una anyada que sembla feta especialment pels blancs licorosos de Bordeaux ens van semblar magnífics Château Doisy-Védrines, Château Rieussec i Château de Fargues que any rere any segueix una línia ascendent.
POMEROL
Château Le Pin
Jacques Thienpont presentava el seu vi al nou celler, amb la construcció ja finalitzada. Una novedosa edificació, obra de l’arquitecte belga Paul Robbrecht, amb un mirador des d’on es divisen les vinyes de tots els veïns de Pomerol. Un Le Pin 2011 que continua en la seva particular seducció tàctil.
Petrus
Segons les analítiques del château, l’anyada 2011 ha tingut una concentració tànnica màxima. Comenten que és l’anyada amb més IPT de la història de Petrus (un 15% més que el 2010!). Malgrat els paràmetres, els tanins són suaus, sedosos i gens agressius. Una espectacular textura, densitat i delicadesa. Un Petrus de llarga guarda.
Château Lafleur
És el château-excepció de Pomerol, ja que té plantades –a parts iguals– les varietats merlot i cabernet franc, perfilant-se més a prop de Cheval Blanc que del seu veí Petrus. Comencem la degustació amb els seus vins de Bordeaux Supérieur: Grand Village rouge i blanc i “G” procedents de la seva altra propietat a Fronsac. El segon vi de Lafleur és un delicat i floral Pensées de Lafleur, elaborat des del 1987. Château Lafleur es mostrava sucós, saborós i potser més a prop dels vins de Borgonya que dels de Bordeus. Sedós i precís. Un espectacle.
Vieux Château Certan
Celler propietat d'Alexandre Thienpont, cosí de Jacques Thienpont. L’anyada 2011 fou especialment bona per la cabernet franc i per aquest motiu enguany ha pres més protagonisme en l’assemblatge final (un 29% de la composició). Un Vieux Château Certan complex i amb una bona morfologia i frescor.
Jean Pierre Moueix – Pomerol i Saint-Émilion
Un dels mítics négociants i propietari de prestigiosos châteaux a Saint-Émilion i Pomerol. De Saint-Émilion vam degustar Château Puy-Blanquet, Château La Serre, Château Magdelaine i Château Bélair-Monange, en el que es mostra el terrible esforç any rere any. Grans vins a Pomerol: Château Plince, Château Lafleur-Gazin, Château La Grave, Château Latour, Château Certan de May de Certan, Château Providence, Château Hosanna, Château La Fleur-Petrus i Château Trotanoy.
Degustació de l’UGCB al Château Beauregard dels vins de Pomerol
Al Château Beauregard és on es reuniren enguany 10 châteaux de Pomerol. Una anyada homogènia a la regió, on l'increment de la proporció de cabernet franc a l'assemblatge final ha millorat la qualitat final dels vins. Destaquem un texturat Château Petit-Village i un perfumat Château Clinet.
SAINT-ÉMILION
Château Ausone
A la sala de vinificació del château vam tastar els sis vins de la família Vauthier. Un intens Château Simard elaborat amb un 80% merlot i 20% cabernet franc, que millora anyada rere anyada des de la direcció de la família Vauthier, un Château de Fonbel –que enguany té un assemblatge de 63% merlot, 20% cabernet sauvignon, 10% petit verdot i un 7% de carménère –; un fresc Château Haut-Simard i un seductor Château Moulin Saint-George. El tast finalitzà amb La Chapelle d’Ausone, amb uns tanins fins i fosos i un delicat i saborós Château Ausone.
Château Cheval Blanc
Darrera l’edificació d’estil clàssic de Cheval Blanc han construït un dels cellers més moderns i sinuosos del bordelès. Geometria de superfícies corbes integrades en el paisatge, amb una terrassa enjardinada que fa de mirador, una sala de vinificacions amb dipòsits de ciment a mida per cada parcel·la i una sala de criança en disposició oval. Tastàrem Quinault l’Enclos, Château Latour du Pin (procedent d’una vinya situada entre Figeac i Cheval Blanc), un Petit Cheval elaborat amb un 75% merlot i un 35% cabernet franc i un Cheval Blanc elaborat amb un 52% cabernet franc i un 48% merlot procedent de 44 parcel·les que composen l’assemblatge.
Château Pavie
El celler està actualment en obres i mentre no estiguin acabades la vinificació la realitzen en una edificació provisional adjacent al Château. Tastàrem tots els vins del grup Vignobles Perse. Monbousquet blanc, elaborat amb un 66% de sauvignon blanc i un 33% sauvignon gris, el seu Castillon-Côtes de Bordeaux Clos Lunelles, i ja a Saint-Émilion els Grands Crus: Château Monbousquet, Château Pavie Decesse, Château Bellevue Mondotte i Château Pavie. Un Pavie contundent i voluminós de gran guarda.
Degustació de l’UGCB al Château Soutard dels vins de Saint-Émilion
Al Château Soutard vam tastar 21 Grands Crus de Saint-Émilion. Destaquem Château Beau-Séjour Bécot, Château La Gaffelière, Château Canon La Gaffelière, Château Troplong Mondot, Château Soutard i un sedós Château Figeac.
SAINT-ESTÈPHE
Château Montrose
És el château situat més al nord de Saint-Estèphe, ben a la vora dels estuaris i del riu. Vàrem tastar els dos vins de la seva altra propietat: Château Tronquoy-Lalande i Château Tronquoy de Sainte-Anne, que es van veremar entre el 3 i el 23 de setembre i amb rendiments de 48 hl/ha. Finalment degustàrem els altres dos vins de Montrose, La Dame de Montrose (assemblatge de 72% merlot i 28% cabernet sauvignon) i el fragant i carnós Château Montrose, que enguany és un assemblatge de 63% cabernet sauvignon, 22% merlot, 12% cabernet franc i 3% petit verdot.
Château Cos d’Estournel
Durant la visita al més modern i oriental celler de Saint-Estèphe vam tastar un Château Cos d’Estournel de textura intensa i compacte, un Pagodes de Cos carregat de fruita i un Goulée (Médoc) elaborat amb 70% cabernet sauvignon i un 30% merlot. Després dels negres ens sorprengué un Cos d’Estournel Blanc, elaborat amb un 67% sauvignon blanc i un 33% sémillon, procedent de vinyes plantades al nord del Médoc. Acabàrem la visita amb la degustació Tokaj Hétsz?l?, celler del que són propietaris des del 2009.
PAUILLAC
Château Latour
Un any més en el que tots els vins de Latour, des del Pauillac, al Château Latour, passant per Les Forts de Latour, es beneficien del tremend esforç de la propietat per aconseguir uns vins nítids i amb un gran caràcter. El Gran Vi tan sols representa el 34% de la producció, un 43% Les Forts de Latour i un 23% el Pauillac. Un château que ha anunciat que és el darrer any que ven els seus vins a l’avançada.
Château Mouton-Rothschild
Al Château es tastaben els altres dos châteaux de la mateixa propietat Château d’Armailhac i Château Clerc Milon, en un estil lleugeramente més confitat i profund que el segon, que s'expressa més fresc i especiat. Le Petit Mouton 2011, és el segon vi del Château i enguany és un assemblatge de 70% cabernet sauvignon i 30% merlot. A diferència de l'any passat, Mouton-Rothschild 2011, té una petita proporció de cabernet franc a l'assemblatge final. Una anyada fina i clàssica a Mouton. Finalitzàrem amb el seu blanc, l’exuberant Aile d’Argent elaborat amb un 60% sauvignon blanc, un 38% sémillon i un 2% de muscadelle.
Château Lafite-Rothschild
Al château descriuen que la 2011 és una de les anyades més precoces dels últims 60 anys, avançant-se 9 dies en la brostada, 15 en la florescència i 18 en el verol. Aquesta anticipació unida a un estiu humit provocà un avançament en les veremes, bones acideses i una lleu disminució de les graduacions alcohòliques. Tastàrem un Carruades de Lafite de bona trama, un fresc Duhart-Milon i un concentrat i sucós Château Lafite-Rothshcild.
Degustació de l’UGCB a Château Lagrange, dels vins de Saint-Julien, Pauillac i St. Estèphe
Gran homogeneïtat i extracció de color en els vins de Saint-Julien, amb uns esplèndids Château Beychevelle, Château Branaire-Ducru, Château Gruaud Larose, Château Léoville Barton i Château Talbot. Tot i l’heterogeneïtat de qualitats, de Pauillac ens seduiren un sucós Château Lynch-Moussas i un carnós Château Pichon-Longueville. De Saint-Estèphe podríem destacar Château Lafon-Rochet i un magnífic Château Phélan Ségur.
MARGAUX
Château Margaux
Per aconseguir el nivell de qualitat desitjat en una anyada complicada a nivell de climatologia, a Château Margau han hagut de realitzar una selecció molt estricta que ha estat significativa en el cas del seu segon vi, Pavillon Rouge. Un vi que enguany tan sols representa el 28% de la collita i que és més accessible degut a que els lots menys concentrats de Château Margaux es destinen al Pavillon. El sauvignon blanc amb el que s'elabora el Pavillon blanc es va veremar en la data més primerenca que es recorda des de l'any 1893, obtenint-se un Pavillon Blanc de textura cremosa, voluminosa i amb un gran equilibri.
Château Palmer
Al Château estan modernitzant la sala de vinificacions i per primera vegada degustàrem a la sala de criança. Ens sorprengué el segon vi de propietat, Alter Ego, al que se li ha incorporat per primera vegada en la seva història un 15% de petit verdot. Un Palmer en la fruita i en la textura suau i gairebé efímera.
Degustació de l’UGCB a Château Marquis du Terme dels vins de Margaux
Al Château Marquis du Terme vam tastar 19 vins de la denominació Margaux. En una anyada clàssica la denominació es mostra lleugerament heterogènia, amb uns vins amb tanins golosos i una bona sucositat contrastant amb d'altres molt més rústics. Gran Château Giscours i Malescot Saint-Exupéry.
PESSAC-LÉGONAN
Château Haut-Brion
Com de costum la degustació dels vins de les diferents propietats del Domaine Clarence Dillon, es realitza a Château de La Mission Haut-Brion. La seva darrera novetat: Château Quintus, procedent d'una finca adquirida a Saint-Émilion, en la que es produeixen dos vins, Château Quintus i Le Dragon de Quintus. La Chapelle de La Mission Haut-Brion és un assemblatge de 68,7% merlot, 11,7% cabernet franc i 19,6% cabernet sauvignon i el gran vi –Château La Mission Haut-Brion– és compacte, fresc i equilibrat. Le Clarence de Haut-Brion és el segon vi d'Haut-Brion (l’antic Bahans Haut-Brion) i enguany porta més proporció de merlot que l’anyada 2010. A Château Haut-Brion es redueix lleugerament la proporció de cabernet sauvignon, però segueix en la línia de l’any 2010, amb un 46,3% de cabernet sauvignon, un 34,8% de merlot i un 18% de cabernet franc. Un Château Haut-Brion molt fragant i fresc.
Els vins blancs brillaven amb llum pròpia, des del segon vi de Château Haut-Brion, La Clarté de Haut-Brion, als grans blancs La Mission Haut-Brion Blanc i Château Haut-Brion Blanc, que en 2011 té una major proporció de sémillon (57,9%) que de sauvignon blanc a diferència de l’any 2010. Grans textures, frescor i simfonies aromàtiques.
Durant la setmana, alguns àpats destacats i amb bons vins als restaurants:
Hostellerie de la Pomarède. De camí a Bordeaux.
Château de la Pomarède
11400 La Pomarède
http://www.hostellerie-lapomarede.fr/
Els vins: Champagne Pommery Rosé Apanage i Coulée de Serrant 1991.
Le Saint-Julien. Una vetllada amb la família Eguren.
11 rue du Saint Julien
33250 Saint Julien Beychevelle – Médoc
http://www.le-saint-julien.fr/
Els vins: Château Phélan Segur 2004, Château d’Armailhac 2005, Château Léoville Barton 1999, Le Bon Pasteur 1998, La Nieta 2008 i Alabaster 2009.
Le Pressoir d’Argent – Hotel Regent. Després de la presentació de la biografia de Michel Rolland i de l’anyada 2011 per part de Bordeaux Vins Sélection.
5 Cours de l’Intendance
33000 Bordeaux
http://www.pressoir-argent.com/
Els vins: Domaine de Chevalier Blanc 2006, Silex 2009, Bonneau du Martray Corton-Charlemagne 1999 i Château Climens 2004.
Au Bonheur du Palais. L’imprescindible restaurant xinès de cuina del Sichuan i cantonesa.
74 Rue Paul Louis Lande
33000 Bordeaux
http://www.aubonheurdupalais.com/
Els vins: Egly-Ouriet Millésime 2002, Trimbach Clos Ste. Hune, Coche-Dury Puligny-Montrachet Les Enseignières 2009, Coche-Dury Meursault 2005, Egly-Ouriet Ambonnay Rouge 2009, Domaine de la Romanée-Conti La Tâche 2004 i Philippe Foreau Clos Naudin Vouvray Moelleux 1989.
[caption id="attachment_1915" align="aligncenter" width="300" caption="Canard des immortels"][/caption]
I a casa d’uns bons amics de Bordeaux
Els vins: Champagne François Joffray, Champagne Francis Boulard Grand Cru, Krug Clos du Mesnil 1982, Château Laville Haut Brion Blanc 1990, Château de Fieuzal Blanc 1985, Château Figeac 1975, Château Ausone 1975, Château Ducru-Beaucaillou 1970 i Château Margaux 1983.