Fa unes setmanes, un equip de Vila Viniteca es desplaçà a Sanlúcar de Barrameda per gaudir del "Trait d’Union ChampagneSherry". Al fantàstic marc del Palau Ducal de Medina Sidona de Sanlúcar de Barrameda, es celebrava un tractat d’unió entre 6 maisons de Champagne i 7 grans cellers de Jerez.

De Champagne vam tastar Champagne Rouger Coulon, Egly-Ouriet, Jacquesson, La Closerie, Larmandier-Bernier i Jacques Selosse.

De Jerez, Montilla i Sanlúcar, els cellers González Byass, Rey Fernando de Castilla, Delgado Zuleta, Barbadillo, Valdespino/La Guita, Pérez Barquero i Williams & Humbert.

 

ROGER COULON

Montagne de Reims - Vrigny

Isabelle i Éric Coulon

Després de 8 generacions, Isabélle i Eric Coulon disposen de vinya a 5 pobles amb 100 parcel·les classificades com Premier Cru. L’edat mitjana dels ceps és elevada –uns 38 anys–, i tenen una parcel·la plantada el 1924. Com a particularitat, disposen d’una parcel·la "Les Linguets", plantada el 1953 sense portaempelt.

Roger Coulon Réserve de l’Hommée 1er Cru Brut. És un assemblatge a parts iguals de chardonnay, pinot noir i pinot meunier. Fi i amb un carbònic extraordinàriament integrat en el conjunt.

Roger Coulon Brut Millésimé 2005 Blanc de Noirs és un assemblatge entre pinot meunier i pinot noir. No ha realitzat la fermentació malolàctica. Molt afruitat i especial, amb records de maduixes i caramels. La boca és molt fina i equilibrada.

Roger Coulon Les Côteaux de Vallier Brut és 100% chardonnay de les anyades 2002 i 2003. Més madur, amb un toc de sotabosc. Magnífic equilibri amb volum i maduresa.

Roger Coulon Rosélie Brut Rosée Saignée és un assemblatge de 80% pinot meunier i 20% pinot noir. Al nas té amables records de taronja i préssec. Molt aromàtic i vivaç.

 

EGLY-OURIET

Montagne de Reims – Ambonnay

Annick i Francis Egly

Té 8 hectàrees en propietat classificades com Grand Cru. La majoria d’elles a Ambonnay, tot i que també a Bouzy i Verzenay. Estan plantades majoritàriament amb pinot noir (75%) i una mica de chardonnay. Els vins, fermentats en bóta i sense filtració prèvia a la segona fermentació en ampolla, romanen en contacte amb les mares un mínim de tres anys.

Egly-Ouriet Brut Tradition Grand Cru. Assemblatge format en un 70% per pinot noir i el 30% restant per chardonnay. Al primer impacte es mostra lleugerament reduït, després apareixen lleus notes de llevats i de pa. La boca té una bona càrrega golosa i amb un final molt fresc i vibrant.

Egly-Ouriet Brut Rosé Grand Cru. Assemblatge de 65% pinot noir i 35% chardonnay. És fresc, amb tocs de préssec i flors. Bona cremositat i efervescència.

Egly-Ouriet Blanc de Noirs Grand Cru. 100% pinot noir. Molt fresc, i tot i la seva llarga criança sense records d’evolució ni madurs. Amb equilibri i estructura. Company ideal per carns poc intenses.

 

JACQUESSON

Vallée de la Marne – Dizy

Jean-Hervé i Laurent Chiquet

Des de fa 20 anys Jean-Hervé i Laurent Chiquet cuiden i acaronen les seves vinyes situades en dos regions diferents: a La Vallée de la Marne amb el Grand Cru de Aÿ i els Premier Cru de Dizy, Hautvillers i Mareuil; i a La Côte des Blancs amb els Grands Crus d’Avize i Oiry. Un total de 30 hectàrees a les que s’han d’afegir 10 hectàrees més explotades per viticultors veïns.

Les fermentacions es fan en foudres de fusta on romanen amb les seves mares amb bâtonnage durant uns quants mesos. Una de les claus del seu èxit és l’assemblatge de vins de reserva. Un dels seus champagnes més exitosos és el Cuvée nº, essent el 728 el primer i en el que es van mesclar diferents vins de l’anyada 2000 i vins de reserva. La segona fermentació i la criança s’allarguen durant diversos anys abans de la seva comercialització.

Jacquesson Cuvée 736 Millésimé 2008 és un assemblatge de 53% chardonnay, 29% pinot noir i 18% pinot meunier. En nas apareixen les notes fresques de la poma (records de sidra) i en boca la bombolla és cruixent i té un subtil record dolç. Auster i fresc.

Jacquesson Dizy – Corne Bautray 2004. La parcel·la, d’una hectàrea, està situada en la part més elevada d’una pendent i amb orientació sud-oest i va ser plantada amb chardonnay al 1960. Després de 8 anys de criança amb les mares té el perfum de la tòfona junt amb la subtilesa de la flor blanca. Notes madures i amb bastant de pes sobre la llengua.

Jacquesson Dizy – Terres Rouges Rosé 2007. Prové d’una petita parcel·la d’1,35 hectàrees plantada amb pinot noir el 1993 amb orientació est. De saignée i vinificat en foudres de fusta té records de gerds, la part vegetal de la maduixa i un final subtilment amarg. Amb molt de cos i uns tanins marcats que el fan idoni per acompanyar un àpat. Molt saborós.

 

LA CLOSERIE

Montagne de Reims - Gueux

Agnès i Jérôme Prevost

Deixeble de Jacques Selosse, Jérôme Prevost ha aconseguit elevar la pinot meunier a la categoria que es mereix. Una sola parcel·la de 2,2 hectàrees plantades amb pinot meunier a Gueux, la part nord de la muntanya de Reims, el que fa que tots els seus champagnes es puguin considerar com vi de finca.

La Closerie 2010 Les Béguines Extra Brut és 100% pinot meunier. Aromes que recorden notes fresques d’herbes amb lleus notes florals i una percepció del raïm madurat al límit. En boca hi ha percepció del taní. Molt complex i saborós.

La Closerie 2009 Les Béguines Extra Brut. 100% pinot meunier. Sembla més fresc i jove que el 2010, encara sent una anterior.

La Closerie Fac-simile és el rosat de Prevost elaborat al 100% amb pinot meunier. Només el fa en anyades excepcionals partint d’un vi negre tranquil de pinot meunier que es mescla amb un vi blanc de pinot meunier per fer-lo rosat. El nas és suggerent, fresc i intens. Fruita vermella, records vinosos i molt subtil. En boca és rodó, sense arestes i amb un final lleugerament dolç.

 

LARMANDIER-BERNIER

Côte des Blancs – Vertus

Sophie i Pierre Larmandier

Sophie i Pierre Larmandier tenen 15 hectàrees de vinyes de 33 anys de mitjana, plantades en els terrenys de Vertus, Cramant, Chouilly, Oger i Avize. Plantat majoritàriament amb chardonnay i un petit percentatge (15%) de pinot noir. Veremats a mà, els raïms es premsen lleugerament per obtenir un most que fermenta amb llevats autòctons en dipòsits d’acer inoxidable, de fusta o foudres en contacte amb les seves mares i amb lleugers bâttonages, a la primavera es fa l’assemblatge i s’embotellen per començar la segona fermentació. La criança varia depenent de la cuvée i l’anyada i un cop realitzat es fa el degorjat manual, l’ampolla descansa entre tres i sis mesos abans de la seva sortida al mercat.

Larmandier-Bernier Terre de Vertus 2008 1er Cru Blanc de Blancs Non dosé. Amb intenses aromes de poma fuji cruixent en nas, en boca és cremós i sembla retenir una mica de sucre tot i la no addició de licor d’expedició.

Larmandier-Bernier Rosé de Saignée 1er Cru Extra Brut. En nas sembla un ram de flors silvestres i maduixes. Bona efervescència, amb records d’herbes, vermut i un taní que ressegueix la llengua. Bon conjunt.

Larmandier-Bernier Vieilles Vigne de Cramant 2006 Grand Cru. El 60% del vi es va criar en foudres de fusta. Records de festucs, fulles i un toc de pell d’avellanes i múrgoles. Evolucionat però dret, voluminós i molt equilibrat.

 

JACQUES SELOSSE

Côte des Blancs – Avize

Corinne i Anselme Selosse

Anselme Selosse ha revolucionat el món del Champagne en els darrers anys. Després d’estudiar al Roine amb Marcel Guigal i amb els 3 grans de Borgonya, Coche-Dury, Comtes Lafon i Domaine Leflaive, es va obsessionar amb la vinya, no només amb baixos rendiments i amb una viticultura orgànica, sinó creient en el terrer. Actualment té poc més de 6 hectàrees plantades amb chardonnay a Avize, Cramant, Le Mesnil, Aÿ, Ambonnay, Mareuil sur Aÿ i Oger, i menys d’una hectàrea plantada amb pinot noir a Aÿ. Tot el seu vinyer és Grand Cru, amb 8.500 vinyes de pinot noir y 65.000 de chardonnay distribuïdes en 47 parcel·les.

Després de decidir el moment òptim de la verema –segons el color dels pinyols i de les aromes de la pell del raïm– la vinificació es du a terme en bótes de roure borgonyones de 228 litres, majoritàriament usades. El vi roman en bóta amb les seves mares i a partir del segon any en foudres. La segona fermentació i la criança s’allarga segons els seus propis criteris i intenta afegir la mínima quantitat de sucre després del degorjat.

Jacques Selosse Brut Initial és 100% chardonnay dels Grand Cru de Oger, Avize i Cramant. Records molt cítrics i frescos en nas. En boca despunta lleugerament el sucre, el que farà que sigui un bon company de postres i sobretaules.

Jacques Selosse Millésime 2002. Al nas sorgeixen aromes oxidades, amb records de codony, de flor d’acàcia, caramel i cafè. En boca és vinós, sent la bombolla una anècdota que dota de profunditat a un gran vi.

Jacques Selosse Rosé. És un assemblatge de chardonnay de dos anyades amb una petita part de pinot noir d’Ambonnay. És fi i perfumat, amb una gran estructura i un clar record vínic al final.

 

GONZÁLEZ BYASS

Jerez

Creada en 1855, avui en dia el celler està dirigit per membres de la 4ª i 5ª generació de la família González. Famosa a mig món pel seu popular fino Tío Pepe té una àmplia gama de vells i molt vells vins de Xerès.

Tío Pepe fino en rama estarà disponible en uns mesos. Es presenta amb la vessant més austera però amb més caràcter. Bon gruix i densitat.

González Byass 1 Palma Fino. Elegant i fi amb un lleuger toc salí. Perfilat i amb un toc d’avellanes final.

González Byass 2 Palmas Fino. Amb una mitjana de 8 anys de criança, en nas és més dolç que l’anterior. Més fi i amb més extracte en boca.

González Byass 3 Palmas Fino. 10 anys de mitjana per aquest fino que per ells "està entre la línia que separa la vida i la mort" (el fino i l’amontillado). Intens i més potent. Penetrant, llarg i complex.

González Byass 4 Palmas Amontillado. 46 anys de criança. Bestial en nas, amb aromes d’ametlles. Una textura pesada, amb molt d’extracte i aromes que el Brandy de Jerez.

 

DELGADO ZULETA

Sanlúcar de Barrameda

Delgado Zuleta és un dels cellers familiars més antics del Marco de Jerez. Fundat el 1744 el seu emblema sempre ha estat la seva manzanilla "La Goya", un nom que es deu al nom artístic d’una famosa bailaora de principis del segle XX.

Delgado Zuleta Barbiana. Boca saborosa, amb una bona textura sense molta longitud.

Delgado Zuleta Goya XL. Manzanilla en rama 15 anys. Sembla una manzanilla passada amb un lleuger toc més suau.

Delgado Zuleta La Goya. Manzanilla passada. Amb menys lluentor al nas, té una boca ben perfilada.

Delgado Zuleta Amontillado fino, amb una criança mes biològica que oxidativa, té molt de caràcter i intensitat.

Delgado Zuleta Monteagudo Amontillado. Es gustós i amb longitud. Saborós, lleuger i amb notes de mel i salines.

Delgado Zuleta Monteagudo Palo Cortado. Té aromes que recorden al caramel i al toffee, amb una boca fina i molt cremosa.

Delgado Zuleta Quo Vadis. Amontillado molt vell. És concentrat i pur, amb aromes de llet, cacau, cafè i ratlladura de llimona. Molt intens i molt llarg.

 

BARBADILLO

Sanlúcar de Barrameda

Amb 500 hectàrees de vinyes repartitdes en les finques "Gibalbín" i "Santa Lucía" de Jerez Superior, Barbadillo s’ha convertit en el major criador de manzanillas de tot el Marco de Jerez amb marques tan reconegudes com Solear i Muyfina. A més, fou pioner en elaborar el primer vi blanc d’Andalusia: el Castillo de San Diego.

 

Barbadillo Manzanilla en rama saca de invierno. Fina, amb aromes florals i molt fresques, vibrant i emocionant. Perfecte aperitiu.

Barbadillo Obispo Gastón Palo Cortado. És molt intens, amb un paladar quasi dolç que recorda a les ametlles.

 

VALDESPINO/LA GUITA

Jerez / Sanlúcar de Barrameda

Tan Valdespino com La Guita fan part del Grupo Estévez. Valdespino, fundat el 1875 entra a formar part del grup el 1999. La Guita, que entrà al grup el 2007, està considerada com la primera manzanilla amb data d’embotellament en la contra etiqueta.

Valdespino Mosto 2012. El most és el vi nou de l’any que entrarà com sobre taula per omplir la darrera criadera. Ha realitzat la fermentació alcohòlica en bóta i té entre 12 i 12,5º d’alcohol.

Valdespino Fino Inocente. Aquest fino compta amb 10 soleras més la criadera i la sobre taula, de la que es fan 2 "saques" a l’any. Gran textura i finesa. Un dels grans finos, amb profunditat i estructura.

Valdespino Amontillado Tío Diego. Passa gran part de la seva criança com biològic i en les tres darreres criaderas s’amontilla, i tan sol es fa una "saca" a l’any. Amb el caràcter de l’amontillado però amb menor intensitat, menor concentració, menor acidesa i gran textura glicèrica.

Valdespino Palo Cortado Viejo C.P. Té records de toffee, "yemas de Santa Teresa", fulles de tabac, nou moscada... Molt, molt llarg i harmònic.

Valdespino Cardenal Palo Cortado VORS. Té intensos records iodats amb un toc final de cafè torrat.

Valdespino Coliseo Amontillado VORS. Refrescat amb manzanilla, penetra per les papil·les, fent que resulti quasi interminable. Meravellosament llarg, amb extracte, concentració i molt directe al paladar.

Valdespino Su Majestad Oloroso VORS. En la variant més dolça, no tan intensa, però molt llarga.