Primum Familiae Vini: "L'excel·lència de la tradició familiar"
Dilluns passat va tenir lloc a Monvínic un tast de Primum Familiae Vini. El va dirigir Christophe Brunet, el seu ambaixador oficial, i va comptar amb la participació de Mireia Torres, Etienne Hugel i Dominic Symington. La degustació es va presentar com "L'excel·lència de la tradició familiar".
Primum Familiae Vini, també coneguda com PFV, va ser creada el 1992. És una associació internacional d'alguns dels millors productors de vi de França, Alemanya, Itàlia, Portugal i Espanya.
Són membres:
Marchesi Antinori, Toscana, Itàlia
Château Mouton Rothschild, Bordeaux, França
Joseph Drouhin, Bourgogne, França
Egon Müller Scharzhof, Mosel, Alemanya
Hugel & Fils, Alsace, França
Pol Roger, Champagne, França
Famille Perrin (propietarios de Château de Beaucastel), Rhône, França
Symington Family, Porto, Portugal
Tenuta San Guido, Toscana, Itàlia
Torres, Catalunya, Espanya
Vega Sicilia, Ribera del Duero, Espanya
El seu objectiu és la defensa i promoció de les tradicions i valors de les empreses vitivinícoles de propietat familiar, i assegurar-se que tals ideals sobrevisquin i prosperin per a les generacions futures.
Els vins seleccionats pel tast van ser els següents:
Joseph Drouhin Chassagne-Montrachet 1er Cru Morgeot Marquis de Laguiche 2010 - 13,5% vol. És una de les propietats de Marquis de Laguiche que Drouhin porta dècades elaborant en exclusiva. Criat en bóta de roure francès de la qual un 20% era nova. Amb molta frescor al nas. A la boca té el greix just i una bona acidesa. A diferència del Montrachet Marquis de Laguiche –que creix amb els anys– aquesta parcel·la ens agrada més els primers anys després de la collita.
Marchesi Antinori Tignanello 2010 (Toscana) - 14% vol. Assemblatge d'un 80% sangiovese, 15% cabernet sauvignon i 5% cabernet franc. Procedeix d'una finca que té 57 ha plantades. La vinya de Solaia (30 ha) és l'extensió de Tignanello. Encara molt ters. Ni prim ni corpulent, i amb un bon equilibri.
Château Clerc Milon 1998 (Magnum) (Pauillac) - 12,5% vol. Assemblatge d'un 50% cabernet sauvignon, un 33% merlot, un 14% cabernet franc i un 3% petit verdot. Notes animals. Està en un bon moment. Saborós i desitjable. Un bon exemple de Pauillac.
Vega Sicilia Reserva Valbuena 5º año 2009 (DO Ribera del Duero) - 13% vol. Porta poc més d'un any en ampolla i estarà al mercat a partir del febrer. Sorprenent frescor i intensitat per una anyada càlida. Un vi que donarà molt plaer.
Miguel Torres Mas La Plana 2009 (DO Penedès) - 14,5% vol. Procedeix d'una vinya única de 29 ha de finca de Mas La Plana, plantada el 1964 a 100 metres d'altitud, a Pacs del Penedès. Exclusivament Cabernet Sauvignon amb rendiments d'uns 4.000 kg/ha. Té un pH de 3,5. Més prim que l'anterior. En l'estil fruita i amb el toc de la fusta. Tindrà la longevitat dels històrics vins del 70, 78 i 81? Un vi que ofereix molt més del que costa.
Tenuta San Guido Sassicaia 2003 (Bolgheri) - 14% vol. La primera collita comercialitzada va ser el 1968, encara que la família venia elaborant vi pel seu autoconsum des de feia anys. La finca és una sola peça de 75 ha i està situada entre 200 i 300 m d'altitud. Assemblatge de 85% cabernet sauvignon i 15% cabernet franc. Criança entre 18-24 mesos en bóta. Molta maduresa, confitura i meló madur. L'anyada ultra càlida s'imposa en el vi.
Château de Beaucastel Hommage à Jacques Perrin 2001 (Magnum) (Châteauneuf-du-Pape) - 13,5% vol. 100% mourvèdre. La primera collita elaborada d'aquesta cuvée especial va ser el 1989. Notes metàl·liques. A cegues seria difícil de situar. Sembla molt més vell.
Egon Müller Scharzhofberger Riesling Kabinet 2004(Mosel-Saar-Ruwer) - 9% vol. Tremend. Es genera polèmica entre alguns dels assistents que qüestionen la seva acidesa (baixa diuen!). Ens sembla magnífic.
Hugel & Fils Gewürztraminer V.T. 2007 (Alsace) - 13% vol. 100 gr/l de sucre i un grau potencial de 18%. El 40% del raïm tenia botritis. Gran equilibri i balanç. Una excepcional avantsala de l'excepcional Hugel Gewürztraminer Seléction de Grains Nobles 2007.
Graham’s Vintage Port 1980 (DOC Porto) - 20% vol. Aquest celler fou comprat per la família Symington el 1970. Diu Dominic Symington que "el sòl és gairebé idèntic al Priorat". Aquest vintage va ser fet pel seu pare i el raïm provenia en un 50% de Quinta dos Malvedos i l'altre 50% de Quinta das Lages. 1980 va ser una anyada poc valorada. Amb els anys es mostra gran i clàssica. Decantat comença a estar en el seu moment òptim. La vessant dolça s'ha equilibrat amb l'edat.
Pol Roger Sir Winston Churchill 2000 (Champagne) - 12,5% vol. Celler fundat el 1849 com "Champagne Roger". A partir del 1900 canvia a Pol Roger. Assemblatge aproximat de 80% pinot noir i 20% chardonnay procedents d'Avize, Cramant i Bouzy. Aquesta cuvée és un homenatge a Sir Winston Churchill, gran amant de champagne Pol Roger i amic personal de la família. La primera collita va ser la de 1975, comercialitzada per primera vegada el 1984. Bona acidesa i bombolla integrada. Tallant però amb la fruita. Tocs cítrics que recorden la bergamota i l'aranja. ¿Guarda? Esperar 2 o 3 anys d'ampolla perquè entri en el seu moment òptim de consum.
Un luxe de tast, en un magnífic entorn, grans vins i uns mestres de cerimònia de categoria.