Ahir a la nit, la Confraria dels Vins del Bages juntament amb Vila Viniteca, organitzà un sopar maridatge al Restaurant Las Vegas de Manresa. 50 persones van poder gaudir d’un tast molt especial de nou grans vins acompanyats d’un magnífic menú especialment creat per l’ocasió.
Es van tastar els vins:

Delamotte Blanc de Blancs Millésimé 2002 (Champagne)
El 1760, Champagne Delamotte és la cinquena casa més antiga de Champagne. Situada al cor de la Côte des Blancs a Le Mesnil-sur-Oger, és la casa germana i contigua a la mítica casa de Champage Salon, propietat ambdues del Grup Laurent-Perrier. Tot el raïm 100% chardonnay prové de Grands Crus de la Côte des Blancs: Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Avize i Cramant. S’ha criat durant 72 mesos en contacte amb les mares abans del degollament.
Té un bonic i brillant color groc amb reflexes verdosos. Al nas apareixen tocs de poma verda amb flors d’acàcia i un lleu record torrat. A la boca és suau, cremós i amb un fi i persistent final. La 2002 és una anyada perfectament equilibrada que representa perfectament la collita a Le-Mesnil-sur-Oger.

Roger Coulon Brut Blanc de Noirs Millésimé 2005 (Champagne)
Després de 8 generacions, Isabelle i Éric Coulon disposen de vinya a Vrigny (Montagne de Reims) amb 100 parcel·les classificades com a Premier Cru. L'edat mitjana dels ceps és elevada -uns 38 anys-, i tenen una parcel·la plantada el 1924. Com a particularitat, disposen d'una parcel·la "Les Linguets", plantada el 1953 sense porta empelt. És un assemblatge entre pinot meunier i pinot noir. No ha realitzat la fermentació malolàctica.
Al nas és nítid i amb subtils tocs de maduixes. A la boca, la bombolla espurneja amb finesa, té una tensió i una vibració sorprenent, que és més pròpia de l’estil cisellat dels grans blanc de blancs. Un gran champagne de viticultor.

Zind-Humbrecht Clos Windsbuhl Pinot Gris 2006 (Alsace)
Léonard i Olivier Humbrecht dirigeixen un dels tres cellers més prestigiosos d’Alsàcia fundat el 1959. La seva filosofia biodinàmica s’ha plasmat en uns vins de gran puresa que transmeten de manera cristal·lina la sensibilitat de cada sòl. El Clos Windsbuhl de Hunawihr té una superfície de 5,5 ha, amb una altitud de 350 m, orientació sud-sud-est i sòl d'origen calcari. El most va fermentar molt lentament i sense ser xaptalitzat ni inoculat amb llevats. Després de la criança en contacte amb les mares, el vi no es va passar per fred ni es va clarificar. Al nas té el toc cítric amb el record melós, les avellanes, la fruita groga... i a la boca té el volum i un excel·lent equilibri entre la dolçor i l’acidesa. Pur perfum de mel d’acàcia i cítrics frescos.

Morey-Blanc Meursault Premier Cru Les Genevrières 2008 (Bourgogne)
La família Morey està present a la Borgonya des del s. XVI i des de 1793 al mític poble de Meursault. Els seus grans blancs són una referència mundial. Pierre Morey –que actualment codirigeix el celler familiar d’11 ha amb la seva filla Anne– ha vinificat els grans terrers de Comtes Lafon i va liderar el Domaine Leflaive de 1988 a 2008 al mateix temps que s'encarregava del seu propi Domaine i d’un petit négoce. El 1992 van començar a conrear en ecològic i des del 1997 en biodinàmic. Maison Morey-Blanc és una societat creada per completar el rang de vins oferts pel Domaine Pierre Morey. Per cada denominació, el raïm és comprat a viticultors rigorosament controlats. La vinificació i la criança posterior es realitza íntegrament al celler del Domaine, on li donen el seu propi Estil. Els raïms es van desrapar i macerar posteriorment entre 12 i 24 hores. El most va fermentar en bótes de roure francès amb bâttonage diaris i es va criar en barriques de roure francès. Un vi en el que dominen els cítrics i els fruits secs. Records minerals.

Jaboulet Hermitage La Chapelle 2004 (Rhône)
El 1834 va ser quan Antoine Jaboulet (1807-1864) va començar a conrear vinyes de la regió del Rhône. Des del gener de 2006, Paul Jaboulet Ainé ha estat gestionat per la família Frey (Els Propietaris de Château La Lagune a Bordeus). Caroline Frey és la responsable de l'elaboració del vi juntament amb el consultor Denis Dubourdieu. L'emblemàtica vinya de Hermitage es troba situada en un meandre del Rhône, sobre la seva riba esquerra i amb exposició sud. La casa Jaboulet, amb vinyes velles de syrah en els grans terrers de Bessards i Méal, produeixen la cuvée més famosa de tota l'AOC, La Chapelle (en referència a la capella que corona la part més alta d’Hermitage i que és propietat dels Jaboulet). Intens i concentrat, amb aromes de maduixes confitades, móres, violetes i olivada. Bona càrrega tànnica amb tanins madurs i frescos que avancen amb ritme i direcció. Rodó, equilibrat i profund.

Château Angélus 2009 (Bordeaux)
El 2012 va ser promogut per 1r Grand Cru Classé A de Saint-Émilion. Château dirigit per Hubert de Boüard de Laforest. Finca de 25,5 hectàrees amb sòls argil·localcaris a la part alta i franc argil·loarenosos a la pendent. Els ceps estan plantats amb densitats que oscil·len entre els 6.500 i els 7.500 ceps/ha. Assemblatge de 60% merlot i 40% cabernet franc. El most va fermentar a temperatura controlada en dipòsits d'acer inoxidable i tines de fusta entre 3 i 5 setmanes. Aromes de cireres en licor, móres, figues, flors (violetes), grafit i encens. A la boca és voluptuós, envolupant i va decreixent a mesura que avança. És com un mar d’onades cada vegada més petites, amb tanins sedosos amb un final una mica secant. Records de cafè i tabac.
 

Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande 2005 (Bordeaux)
Habitualment conegut com Pichon Lalande o Pichon Comtesse és un 2n Grand Cru Classé de l'AOC Pauillac (Médoc). Assemblatge format per un 64% cabernet sauvignon, 29% merlot, 6% cabernet franc i 1% petit verdot. Pichon Lalande té una proporció inusualment alta de merlot per una propietat Pauillac. Es va criar en bótes noves (50%) i d’un vi (50%), de roure francès Allier i Nevers, durant 18 mesos. Al nas és floral (violetes), terrós, fruita madura (cirera confitada y grossella negra), xocolata y olivada. A la boca és ample, entrant com una pàtina amb nervi, vivesa i ritme; molt bona frescor i profunditat, final terrós. Estructurat, profund i amb records minerals.

Château Climens 2000 (Sauternes)
1r Grand Cru Classé propietat de Bérénice Lurton. És el vi emblemàtic de Barsac (Sauternes). 30 hectàrees plantades amb sémillon d’una mitjana d’edat de 35 anys i una densitat de plantació de 6.600 ceps/ha. En els últims anys, practicant la biodinàmica, la "crossa" química ha estat eliminada de la vinya. L'última anyada 2012 se n’ha beneficiat, tot i estar encara en període de fragilitat, la vinya ha donat un fruit excepcional en comparació amb la resta de Sauternes. El vi va fermentar i va realitzar una criança d'entre 20 i 26 mesos en bótes noves (en un 70%) de roure francès. Aromes de fruits secs, albercoc, mel, pell de taronja i fruites tropicals. Elegant, fragant i sucós.

Maury 1937
A la regió del sud de França (Maury, Rivesaltes, Banyuls), hi ha una llarga tradició elaborant vins fortificats. L’elaboració és molt similar a la de la majoria de vins, però la fermentació es para amb l’addició d’alcohol per mantenir-ne la dolçor. El vi prové d’una vella solera comprada per un antic négociant de Bordeaux. Durant tots aquests anys el vi ha estat criant-se en bótes de 500 litres i fou embotellat recentment. Una embotellada irrepetible.